مساجد معروف استانبول

شهر استانبول تاریخچه‌ای به درازای قرن‌ها دارد، مساجد معروف استانبول گواهی بر این ادعا هستند. استانبول بزرگترین شهر کشور ترکیه است که به عنوان یکی از اصلی‌ترین مقصد‌های گردشگری این کشرو شناخته می‌شود. استانبول را می‌توان شهر تلاقی جاذبه‌های تفریحی و تاریخی در کنار هم دانست دلیلی که سبب شده است تا تعداد گردشگران استانبول روز به روز بیشتر شود. استانبول در گذشته پایتخت حکومت عثمانی بوده است، یکی از نماد‌های حکومت عثمانی مساجد مختلفی هستند که همچنان پاربرجا در استانبول قرار دارند. در این مقاله قصد داریم تا مساجد معروف استانبول را بررسی کنیم، مساجدی که نشان دهنده شکوه و جلال دوران حکومت امپراتوری عثمانی هستند.

مساجد معروف استانبول

مسجد سلیمانیه  Sulaymaniyah Mosque

مسجد  سلیمانیه تلاشی در ساخت برای رسیدن و شاید پیشی گرفتن از مسجد ایاصوفیه است. مسجد سلیمانیه از نظر وسعت و مساحت از مسجد ایاصوفیه بزرگتر نیست. با این حال، مسجد سلیمانیه به عنوان یک اثر معماری باشکوه از نظر زیبایی شناختی، به یکی از زیباترین بناهای تاریخی جهان تبدیل شده است.  معمار سینان در کتاب خود با عنوان ( تزکیرتول بونیان )، اشاره می‌کند که ایده آغاز ساختن مسجدی رفیع یک روز صبح در قلب سلطان سلیمان هان متولد شد و سپس نقاشی انجام شد و مکان آن مشخص شد. این بنا که ساخت آن در سال 1550 آغاز شد، در سال 1557 در نتیجه 7 سال کار به پایان رسید.  سلیمانیه با مدارس‌اش دومین بنای بزرگی بود که در دوره عثمانی پس از فاتح قلیه ساخته شد.

ویژگی‌های مسجد سلیمانیه

اینکه تعداد مناره‌های مسجد 4 عدد است نشان دهنده این است که سلیمان بزرگ پس از فتح استانبول چهارمین سلطان است و تعداد 10 بالکن نشان دهنده دهمین سلطان بودن او در امپراتوری عثمانی است. ضلع رو به شرق صحن مسجد با نرده سنگی کم ارتفاعی احاطه شده است، شما می‌توانید از این قسمت تمامی‌بخش های مختلف استانبول را ببینید.

اگرچه فضای داخلی مسجد سلیمانیه بسیار بزرگ است، اما به طور کلی سادگی این مسجد نسبت به سایر مساجد معروف استانبول بیشتر است.  اولین عنصر قابل توجه در داخل مسجد سلیمانیه گنبد آن است.  این گنبد با ارتفاع 53 متر و قطر تقریبی 27 متر بزرگترین گنبد در بین مساجد تاریخی استانبول است.

مسجد سلیمانیه  Sulaymaniyah Mosque

گنبد بزرگ مسجد سلیمانیه بر روی چهار ستون بزرگ قرار دارد. آکوستیک مسجد سلیمانیه یکی از عناصری است که باعث تحسین این بنا می‌شو، به لطف مکعب‌های قرار گرفته در اطراف گنبد، آکوستیک باشکوهی در داخل مسجد ایجاد شد. یکی دیگر از جزئیاتی که باعث تحسین مسجد سلیمانیه می‌شود وجود اتاق دود است، به لطف اتاقی که بر روی درب ورودی اصلی مسجد ساخته شده است، دوده خروجی از چراغ‌های نفتی که در نورپردازی مسجد استفاده می‌شوند با جریان هوای ایجاد شده در این اتاق جمع می‌شوند و فضای داخلی مسجد پر از دود نمیشود.

مسجد سلیمانیه در منطقه فاتح قرار دارد، شما می‌توانید در کنار بازدید از مسجد سلیمانیه از حمام ترکی سلیمانیه نیز بازدید کنید.


مسجد ایاصوفیه  Hagia Sophia Museum

مسجد ایاصوفیه قدیمی‌ترین و باشکوه‌ترین اثر در میان بناهای تاریخی استانبول است که تا به امروز باقی مانده است.  این بنا که در زمان ساخت آن باشکوه‌ترین کلیسای جامع امپراتوری روم شرقی (بیزانس) بود، پس از فتح استانبول اهمیت بیشتری پیدا کرد. مسجد ایاصوفیه تا قرن‌ها بزرگترین کلیسا حکومت روم شرقی به شمار می‌رفت و در سال 1453 به دستور محمد فاتح به مسجد تغییر داده شد، این بنا که پس از تبدیل شدن به مسجد با آثار اسلامی افزوده شده غنی‌تر شده است، مسجد ایاصوفیه با فضای وسیع زیر گنبد غول‌پیکر و زیبایی معماری خود هر ساله پذیرای میلیون‌ها بازدیدکننده است.

مسجد ایاصوفیه در سال 1353 به دستور آتاتورک به موزه تبدیل شد، هر ساله هزاران گردشگر در تور استانبول خود از این مسجد با شکوه که حالا تبدیل به موزه شده است دیدن میکنند.

نام ایاصوفیه که به معنای حکمت مقدس است،  نتیجه شورش نیکا است که در سال 532 روی داد.  کسانی که علیه امپراتور ژوستینیانوس و همسرش تئودورا قیام کردند، فریاد نیکا (پیروزی) سر دادند.  در میان ساختمان‌های سوزانده شده توسط شورشیان، کلیسایی بود که در محل ایاصوفیه امروزی قرار داشت.  پس از سرکوب شورش، امپراطور خواستار بازسازی کلیسا شد و بنای تاریخی امروز پدیدار شد.  ایاصوفیه که به عنوان یک کلیسای امپراتوری ساخته شد، پس از افتتاح به مکانی تبدیل شد که مراسم تاجگذاری امپراتوران روم شرقی در آن برگزار می‌شد.

مسجد ایاصوفیه  Hagia Sophia Museum

ایاصوفیه بزرگترین معبد جهان بود تا زمانی که سازه‌هایی مانند سنت پیر و سلیمانیه در پایان 1000 سال پس از ساخت آن ساخته شدند. آنچه امروز این بنا را مهم می‌کند این است که تنها 1000 سال پس از ساخت آن بود که می‌توان ساختمانی معادل آن را از جهت معماری در جهان پیدا کرد

در طول جنگ‌های عثمانی، آثار ارزشمند ایاصوفیه و بیشتر استانبول غارت شد.  پس از فتح استانبول در سال 1453 ، طبق سنت تبدیل کلیساهای بزرگ در مناطق فتح شده به مسجد، به مسجدی در ایاصوفیه تبدیل شد.  به خصوص آثار معمار سنان بر روی ایاصوفیه نقش مهمی در بقای این بنا داشت که در زمان اشغال لاتین ویران شد. در 24 جولای 2020، ایاصوفیه پس از 86 سال نماز جمعه برای عبادت بازگشایی شد.

آثار باستانی مسجد ایاصوفیه

با شکوه‌ترین نمای داخلی مسجد ایاصوفیه بدون شک ارتفاع و اندازه گنبد آن است که به نظر می‌رسد در هوا معلق است و بر روی فضای میانی مسجد قرار دارد، مسجد ایاصوفیه اولین مسجدی در جهان است که در آن افراد موفق شدند گنبد را بر روی ستون‌ها و طاق‌ها بسازند.  پیکره چهار فرشته با شش بال بر روی گنبد ایاصوفیه نماد این است که فرشتگان از عرش خدا محافظت می‌کنند، گنبد نمایانگر آسمان وعرش خداست.

در تعمیراتی که در زمان سلطان عبدالمجید انجام شد،  آیه سی و پنجم از سوره نور قرآن به معنای « الله نور السموات و الارض » در داخل گنبد نوشته شد که ارتفاع آن برابر است با 55 متر بالاتر ازسطح زمین. آثار بسیار زیبایی در دوران عثمانی به مسجد ایاصوفیه اضافه شده است.

آثار باستانی مسجد ایاصوفیه

محراب پر زرق و برق با تعداد زیادی ستاره طلایی در قرن نوزدهم در امپراتوری عثمانی بازسازی شد.  شمعدان‌های سمت راست و چپ محراب پس از فتح مجارستان توسط سلیمان اعظم از بودین آورده شده‌اند. پشت محراب، آیه 255 سوره بقره، بر روی کاشی آبی که تمام دیوار را پوشانده، نوشته شده است.  منبر که نمونه زیبایی از سنگ مرمر قرن شانزدهم در امپراتوری عثمانی است توسط سلطان سوم ساخته شده است.

یکی دیگر از آثار زیبای دوره عثمانی در مسجد ایاصوفیه،  کتابخانه محمود اول است.  این کتابخانه که توسط سلطان محمود اول در سال 1739 ساخته شده است از دو‌بخش یک اتاق مطالعه و یک کتابخانه تشکیل شده است.  بیرون کتابخانه دارای تزئینات کاشی کاری زیبا است و با رواق و تزئیناتی با شبکه‌های آهنی طلاکاری شده احاطه شده است. مسجد ایاصوفیه در میدان سلطان احمد استانبول در کنار سایر آثار تاریخی قرار این محله قرار دارد.

مسجد سلطان احمد (مسجد آبی) The Blue Mosque

مسجد سلطان احمد یکی از مهمترین نمادهای شبه جزیره تاریخی عثمانی است و توسط سلطان احمد اول توسط شاگرد معمار سینان سدفکار مهمت آقا ساخته شده است مسجد سلطان احمد با معماری و ویژگی‌های هنری خود آخرین شاهکار دوره کلاسیک در امپراتوری عثمانی به شمار میرود.

سلطان احمد اول اولین حفاری را در پی مسجد آبی شروع کرد و خودش برای کندن زمین مسجد آبی پیش قدم شد، مسجد که ساخت آن 7. 5 سال به طول انجامید، در سال 1617 با نماز جمعه برای عبادت افتتاح شد.  در افتتاحیه مسجد، اولین خطبه توسط عزیز محمود هدی  که امروز مقبره‌ای در اوسکودار دارد، ایراد شد.  سلطان احمد اول مدت کوتاهی پس از ساخت مسجد در سن 28 سالگی درگذشت.  آرامگاه او در گوشه شمال شرقی صحن بیرونی مسجد کبود قرار دارد.

مجموعاً 6 مناره مسجد سلطان احمد دارای 16 بالکن هستند. سلطان احمد اول شانزدهمین سلطانی بود که در امپراتوری عثمانی به سلطنت رسید.  قبل از ساختن مسجد، مسجد مکه تنها مسجدی بود که دارای 6 مناره بود. در حال حاضر تنها مسجد الحرام در مکه و مسجد سلطان احمد یا مسجد آبی دارای 6 مناره هستند.

مسجد سلطان احمد (مسجد آبی) The Blue Mosque

کاشی‌های مسجد سلطان احمد

فضای داخلی مسجد با فراوانی تزیینات کاشی آبی و استفاده بسیار خوب از نور، به بازدیدکنندگانش این حس را می‌دهد که در نور آبی قرار دارند.  دیوارهای مسجد با 21043 کاشی از 50 نوع مختلف تزئین شده است.  روی کاشی‌ها نقوشی از انواع گل‌ها مانند گل لاله، سنبل و نرگس در رنگ‌های متنوع کشیده شده است. معمار این مسجد باشکوه که یکی از نمادهای استانبول است، معمار صدفکار مهمت آقا، شاگرد معمار سینان است. اگرچه او اثر شگفت انگیزی از خود به جای گذاشته است، اما نام او کمتر شناخته شده است.

کاشی‌های بالای درب ورودی حیاط داخلی مسجد از نظر تکنیک و نقوش از سایر کاشی‌ها بهتر هستند، رنگ کاشی‌های این‌بخش زنده و نقش آنها نسبت به بقیه صاف‌تر است.  این که کاشی کاری در قسمت‌های دیگر چندان دقیق نبود، نشان از عدم تدارک استادان و مصالح کافی برای تکمیل مسجد دارد. نقشه مسجد آبی در واقع نسخه بزرگتری از مسجد شهزاده، اثر معمار سنان است. گنبد بزرگ مسجد آبی به دلیل قرار گرفتن پنجره‌ها در اطراف به گونه‌ای به نظر می‌رسد که در هوا است. مسجد آبی نیز در کنار مسجد ایاصوفیه در میدان سلطان احمد قرار دارد، شما می‌توانید در میدان سلطان احمد هر دوی این مساجد را مشاهده کنید و از ضرافت و زیبایی این بناهای تاریخی لذت ببرید.

کاشی‌های مسجد سلطان احمد

مسجد اورتاکوی  Ortakoy Mosque

مسجد اورتاکوی با معماری شیک خود در مهم‌ترین بخش تنگه بسفر استانبول قرار دارد و یکی از سازه‌های مهم این تنگه تاریخی است. این بنا که نام اصلی آن مسجد بویوک است، یکی از آخرین آثار دوره معماری عثمانی است.

این ساختمان که امروزه یکی از نمادهای استانبول است، برای کسانی که می‌خواهند از استانبول در کنار تنگه بسفر و پل عکس بگیرند، نمایی کارت پستالی دارد. مسجد اورتاکوی بر روی دماغه کوچکی که به سمت تنگه بسفر امتداد دارد، قرار دارد و از بسیاری از نقاط تنگه بسفر قابل مشاهده است، یکی از مساجد تاریخی استانبول است که با معماری باروک به سبک غربی ساخته شده است.

معمار مسجد اورتاکوی که در سال 1854 تکمیل شد، نیکاگوس بالیان است. نیکوگوس بالیان با تحصیل در رشته معماری در فرانسه، یکی از اعضای خانواده بالیان است که به خاطر آثارش در تنگه بسفر شناخته شده است.

مسجد اورتاکوی  Ortakoy Mosque

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های مسجد اورتاکوی این است که به سبک معماری باروک که پس از قرن هجدهم در کاخ‌های فرانسوی و ایتالیایی استفاده می‌شد ساخته شده است.  به عنوان شاخص درک معماری، نمای بیرونی مسجد با نقش برجسته سنگی با شکوه تزئین شده است.

گنبد مرکزی مسجد که بر روی پلانی مربع ساخته شده است، تمام مسجد را در بر گرفته است.  به عنوان تنها نمونه در بین مساجد تاریخی استانبول، برگ‌های برجسته آکانتوس زیر بالکن مناره‌ها با تذهیب طلا تزئین شده است.

مسجد اورتاکوی منظره زیبایی را برای افرادی که به تنگه بسفر سفر می‌کنند ایجاد می‌کند، داخل مسجد نیز منظره فوق العاده‌ای از تنگه بسفر دارد.

در سطح داخلی گنبد مسجد، تزیینات هنر دست وجود دارد که شامل صحنه معماری آسمانی است. تزیینات داخل گنبد برخلاف طرح گنبدی مساجد کلاسیک عثمانی به سبک معماری رومی، بیزانسی و اروپایی است.

مسجد اورتاکوی بر روی دماغه کوچکی قرار دارد که به سمت تنگه بسفر در منطقه اورتاکوی ناحیه بشیکتاش امتداد دارد.  فروشگاه‌های معروف کومپیر و وافل نیز در این‌بخش قرار دارند. متأسفانه، جایگزین زیادی برای رفتن به اورتاکوی با وسایل نقلیه عمومی وجود ندارد.

اگر می‌خواهید از سمت آناتولی به مسجد اورتاکوی بروید، می‌توانید با کشتی به اسکله بشیکتاش بروید، سپس با اتوبوس به سارییر رفته و در ایستگاه کاباتاش پیاده شوید.  اگر می‌خواهید از میدان بشیکتاش تا اورتاکوی پیاده روی کنید، می‌توانید با 20 دقیقه پیاده روی به مسجد اورتاکوی برسید.

مساجد استانبول

مسجد شمسی پاشا Shamsi Pasha Mosque

مسجد شمسی پاشا یا همان طور که در بین مردم معروف است مسجد کوشکونماز مسجد کوچکی است که توسط معمار سینان در ساحل اوسکودار ساخته شده است.  مسجد شمسی پاشا از یک بقعه، یک مسجد و یک مدرسه در کنار هم ساخته شده است و نمایی به دریا دارد.

این اثر هنری زیبا که در محلی که تنگه بسفر با ساحل تلاقی می‌کند قرار دارد، جایی که مردم در مقابل آن ماهی می‌گیرند، در کتابخانه‌اش کتاب می‌خوانند و در مسجد آن نماز می‌خوانند، مسجد شمسی پاشا یکی از مساجدی است که بازدید از آن را حتما به شما پیشنهاد میکنیم. کوجا سینان آثار بزرگ و باشکوهی مانند مسجد شهزاده و مسجد سلیمانیه و همچنین مساجد کوچک و زیبا در استانبول ساخته است. معمار سینان برای هر مسجد طرح خاصی را طراحی میکرد و هیچداک از مساجد طراحی شده توسط او معماری یکسانی ندارند، معمار سینان مسجد شمسی پاشا را نیز با معماری متفاوت طراحی کرده است.

مسجد شمسی پاشا Shamsi Pasha Mosque

ویژگی‌های مسجد شمسی پاشا

یکی از بارزترین جنبه‌های مسجد شمسی پاشا این است که هیچ پرنده ای بر روی مناره یا گنبد آن قرار نمی‌گیرد.  به همین دلیل این مسجد در بین مردم به مسجد کوشکنماز معروف است.  دلیل این امر این است که این بنا در ساحل بسفر، در نقطه‌ای که بادهای شمالی و غربی به هم می‌رسند، واقع شده است.

مدرسه داخل مجموعه امروزه به عنوان کتابخانه عمومی ناحیه مورد استفاده قرار می‌گیرد.  در مسجد شمسی پاشا،  مقبره شمسی احمد پاشا وجود دارد فردی که این مسجد به دستور او ساخته شده است. شمسی احمد پاشا که قبل از دیدن اتمام مسجد درگذشت، در مقبره‌ای که در مجاورت مسجد ساخته شده بود به خاک سپرده شد.

روی دیوار مسجد سمت بقعه،  پنجره‌ای برای بازدید با توری آهنی در داخل طاق قرار دارد.  از اینجا مقبره شمسی احمد پاشا دیده می‌شود.  پوشش كعبه  در قابي آويخته به ديوار كنار قبر است،   از جمله عناصري است كه توجه بازديد كنندگان را به خود جلب مي كند.

ویژگی‌های مسجد شمسی پاشا

مسجد عرب Arab mosque

براساس نام این مسجد، این اعتقاد قدیمی وجود دارد که مسجد عرب توسط اعراب در زمان محاصره استانبول در قرن هشتم ساخته شده اس. اما با نگاهی به معماری بنا می توان فهمید که مسجد عرب ربطی به سبک معماری عربی ندارد، برعکس مشابه معماری کلیسا های لاتین است.

زمانی که حکومت جنوا در این بخش را تحت اختیار داشتند، این ساختمان را به عنوان کلیسای جامع به نام سنت دومینیک ساختند.  برج ناقوس مربعی با مخروط مناره ای بر روی آن واضح ترین گواه بر عدم تطابق کلیسای لاتین و مسجد عرب است.  با عبور از زیر این برج و خروج از حیاط به خیابان، تزئینات مختلفی در گذرگاه جلب توجه می کند.

سنگ قبرهای مختلف کاتولیک که در زمان تعمیر مسجد عرب در دهه 1900 کشف شده است ، اکنون در موزه باستان شناسی به نمایش گذاشته شده است.  این واقعیت که در میان سنگ قبرهای یافت شده هیچ سنگی متعلق به سال 1453 وجود ندارد، می تواند دلیلی بر این باشد که فاتح در آن زمان ساختمان را از جنوایان گرفته و آن را به مسجد تبدیل کرده است.

نام مسجد عرب از کجا آمده است

پس از فروپاشی دولت اسلامی در اسپانیا در سال 1492 ، اعراب مسلمانی که به استانبول آورده شده بودند ، در اطراف این مسجد مستقر شدند.  در نتیجه به مرور زمان این بنا را مسجد عرب نامیدند.  در واقع، این افسانه که این مسجد توسط اعراب مسلمان قبل از فتح استانبول ساخته شده است، از این واقعه نشئت میگیرد. برج ناقوس مربع شکل بنا که در معماری عثمانی دیده نمی شود به مناره تبدیل شده است، نیز عامل مهمی در گسترش این افسانه بوده است.

مسجد عرب

مسجد زیرزمینی کاراکوی Karakoy underground mosque

مسجد زیرزمینی که در کاراکوی واقع شده است یک ساختمان منحصر به فرد در میان مساجد تاریخی استانبول است. دلیل این امر این است که این مکان به عنوان مسجد ساخته نشده است. این بنا در واقع زیرزمین قلعه Kastellion کاستیان در زمان محاصره استانبول است.

آنچه امروزه این بنا را به مکان مهمی تبدیل کرده است قبور داخل آن است. این بنا که در ابتدا به عنوان سرداب مورد استفاده قرار می گرفت، بعدها به دلیل کشف قبور افراد معروف مذهبی به عبادتگاه تبدیل شد. در داخل مسجد دفاتری وجود دارد که متعلق به وهب بن حصیره ، سفیان بن عیینه (رض) است که در دوره امویان در محاصره استانبول شرکت داشتند.

محل مسجد زیرزمینی که امروزه به عنوان عبادتگاه مورد استفاده قرار می گیرد، سرداب سنگر بزرگ در ورودی شاخ طلایی دیوارهای گالاتا را در دوره بیزانس تشکیل می دهد.  انتهای شمالی زنجیر معروفی که  بیزانسیان برای جلوگیری از ورود کشتی‌ها به شاخ طلایی در زمان محاصره استانبول کشیده بودند ، به قسمت زیرزمینی قلعه گالاتا (Kastellion ton Galatou) متصل می‌شدند.

مسجد دارای دو ورودی است، یکی در سمت اسکله کاراکوی و دیگری در سمت میدان کاراکوی.  در انتهای خیابان بن بست وارد شده به میدان کاراکوی، با پایین آمدن از پله ها وارد ساختمان می شوید. ورودی کنار اسکله کاراکوی تقریباً همسطح زمین است. وقتی وارد ساختمان می شوید با مکانی متفاوت از مساجد دیگر مواجه می شوید.  در داخل ساختار مستطیلی طرح ریزی شده، 54 طاق (پوشش سقف نیم استوانه ای) بر روی ستون های ضخیم حامل قرار گرفته است.

مسجد زیرزمینی کاراکوی Karakoy underground mosque

مسجد فاتح استانبول

بدون شک در لیست مساجد تاریخی استانبول، باید مسجد فاتح را قرار دهیم. این مسجد یکی از قدیمی ترین بناهای به جا مانده در استانبول است و ساخت آن به سال 1463 میلادی برمیگردد. متاسفانه طی زلزله ی بسیار شدید سال 1766 قسمت های زیادی از آن تخریب شدند. اما مسجد فاتح چند سال بعد بازسازی شد و نمادهای اسلامی بیشتری در آن به کار گرفته شد. در این مجموعه 16 ستون وجود دارد و به باور برخی از کارشناسان این ستون ها متعلق به دوران امپراطوری بیزانس و کلیساهای مسیحیت هستند.

گفته می شود که قبل از ساخت این مسجد، در این محل دومین کلیسای بزرگ منطقه قرار داشته است. همچنین هر چهارشنبه، یک بازار بزرگ محلی در حیاط این مجموعه برگزار می شود که بازدید از آن برای مسافران بسیار جالب است. برای ورود به این مکان زیبا لازم نیست که هزینه ای بپردازید و اگر دلتان بخواهد و به شکل دلخواه می توانید به مسجد کمک کنید.

مسجد ایوب سلطان

اگر دوست دارید که هنگام سفر به استانبول از مقبره ی یکی از نزدیک ترین یاران حضرت محمد(ص) بازدید نمایید، به شما پیشنهاد می کنیم که حتما سری به مسجد ایوب سلطان بزنید. ایوب همان کسی است که شتر پیامبر بعد از ورود به مدینه جلوی خانه ی او زانو زد و ایستاد. همچنین او در بسیاری از جنگ های پیامبر نقش مهمی داشته است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید، این مسجد، در واقع اولین مسجد تاسیس شده بعد از فتح استانبول می باشد و به همین دلیل لازم دیدم که آن را در کنار سایر مساجد تاریخی استانبول قرار دهیم.

مسجد رستم پاشا

رستم پاشا یکی از رجال سیاسی بسیار مهم دربار سلطان سلیمان است که موقعیت خود را با ازدواج خود(با دختر سلطان) محکم تر از قبل می کند. او در دسیسه های فراوانی نقش پررنگ و اثر گذاری داشته است و یکی از کسانی می باشد که فرهنگ رشوه گرفتن را در ترکیه جا می اندازد. به دلیل همه ی اتفاقات ناگواری که مقصر آنها رستم پاشا بوده است، وی سعی می کند که بعد از چند سال برای جلب نظر مردم و آشتی با آنها مسجد پاشا را بسازد. این مسجد یکی از مساجد تاریخی ترکیه است و سالانه افراد زیادی تمایل دارند که از آن بازدید نمایند.

یکی از نکات جالبی که راجع به این مسجد وجود دارد، بکارگیری رنگ قرمز در نمای آن است، در زمان ساخت این بنا، قرمز از رنگ های متداول نبوده است و به سختی آن را تولید میکردند. همچنین قرارگیری آن در دل بازار، موجب شده است که مساحت آن خیلی زیاد نباشد.

مسجد چورا (Kariye Camii)

مسجد چورا نیزم انند ایاصوفیه کلیسا بود و سرنوشتی مشابه ایاصوفیه را پیشت سرگذاشته است. مسجد چورا زمان بازسازی دچار تغییراتی شد و بخش هایی از آن توسط مسلمانان تغییر کردند یا پوشانده شدند و دیواری روی دیوار قرار گرفت. مسجد چورا در قرن چهارم ساخته شده است و در دهه 1500 به یک مسجد، در سال 1945 به موزه تبدیل شد و در سال 2020 دوباره به مسجد تبدیل شده است. تأثیرات امپراتوری بیزانس در مسجد چورا کاملا مشهود هستند. فضای داخلی مسجد چورا کشف و بازسازی شده است. دیوارهای داخلی هنوز موزاییک های خود را دارند که هنگام عبادت پوشیده می شوند. موزاییک ها به این دلیل باقی ماندند که به جای برداشتن با گچ پوشانده شده بودند.

مسجد جدید (Yeni Camii)

یک نمونه عالی از دوره سلطنت زنان در استانبول مسجد جدید است، ساخت این اثر فرهنگی توسط یک بانو شروع شد وتوسط بانویی دیگر به پایان رسید. مسجد جدید نه به عنوان یک مسجد پادشاهی بلکه به عنوان یک مسجد هدیه و خیرات برای مردم عادی ساخت شد به همین دلیل ساختار ساده تری دارد و کاشی های ایزنیک داخل آن نسبت به مساجد دیگر استانبول ساده در و ابتدایی تر هستند. هر چند که می توان در این مسجد اوج تلاش زنان عثمانی برای برثمر رساندن بنایی زیبا را مشاهده کرد. مسجد جدید در نزدیکی بازار ادویه قرار دارد و همچنان پابرجاست.

مسجد ییلدیز حمیدیه Yıldız Hamidiye Camii

مسجد ییلدیز حمیدیه آخرین مسجد بزرگی است که توسط یکی از اعضای خانواده سلطنتی ساخته شده است. مسجد ییلدیز حمیدیه یکی از زیباترین مساجدی است که در آن سوءقصد صورت گرفته است، کمیسر، عبدالحمید دوم، تقریباً در مقابل عبادتگاه نئوگوتیک و عثمانی کشته شد، این حادثه سبب شد تا این مسجد در برهه ای از زمان به شدت معروف شود.

مسجد کیلیچ علی پاشا (Kılıç Ali Paşa Camii)

زمانی که قلیچ علی پاشا معمار سنان را مأمور ساخت مسجدی برای خود کرد، رستم پاشا گفت که معمار سنان مسجد او را بر روی دریا بسازد. مسجد کیلیچ علی پاشا به جای آب در جزیره ای مصنوعی ساخته شد و آن هم روی دریا بود. اکنون این جزیره از آب دور شده است زیرا نسل های بعدی ساکن استانبول جزیره را توسعه داده اند.

علی پاشا که اصالتا ایتالیایی بود، از برده به دریاسالار عثمانی تبدیل شد. او به عنوان اوجیالی در سروانتس «دن کیشوت» نشان داده شده است. برخلاف دیگر مساجد زیبای استانبول، این مسجد از ایاصوفیه الهام گرفته نشده است.

مسجد بیازیت Beyazıt Camii

مسجد بیازیت دومین مجموعه بزرگ مسجد شاهنشاهی است که قرار بود پس از فتح قسطنطنیه ساخته شود. بیازیت یک سرمایه مهم فرهنگی است و بخش های مختلفی در دل ساختار مسجد مانند آن ایجاد شده اند. یکی از معماران متعدد آن که در نزدیکی خرابه های فروم تئودوسیس ساخته شده است، مسجد فاتح قبلی را نیز ساخته است. در حال حاضر موزه فرهنگ حمام ترکی در بخش حمام ترکی مسجد بیازیتوجود دارد. کتابخانه شهرداری استانبول نیز در یکی از مدارس سابق مسجد بیازیت واقع شده است.

H3 مسجد بیازیت Beyazıt Camii

مسجد نوروسمانیه Norosmaniye Camii

مسجد نوروسمانیهبه دلیل پنجره های بزرگ که نور فوق العاده ای در داخل فضای مسجد ایجاد می کنند، نور عثمان نامگذاری شده است. خط منعکس کننده «آیه نور» از قرآن است و هلال های آن از سنگ ساخته شده اند نه برنز. مسجد نوروسمانیه در فهرست میراث جهانی قرار دارد. مسجد نوروسمانیه د ر نزدیکی بازار بزرگ استانبول است، مسجد نوروسمانیه یکی از مساجد متعدد استانبول با طرح باروک عثمانی است.

مسجد چاملیجا Çamlıja Camii

مسجد چاملیجا به عنوان بخشی از طرح MegaProject توسط دولت ترکیه ساخته شد، این مسجد توسط دو معمار زن طراحی و در سال 2019 افتتاح شده است. ساختار مسجد چاملیجا از محبوب ترین معماران الهام گرفته شده است و دارای معماری کلاسیک عثمانی است.

مسجد چاملیجا دارای گالری هنری، کتابخانه، فضاهای نگهداری از کودکان و سالن کنفرانس است. بخش زنانه به اندازه مردان دوست داشتنی و بزرگ است. این مسجد در حال حاضر بزرگترین مسجد استانبول در عصر حاضر به امروز است. از مسجد چاملیجا می توان مسجد سلیمانیه را دید، مسجد چاملیجا شش مناره دارد که نشان دهنده شش اصل دین اسلام است.

H3مسجد چاملیجا Çamlıja Camii

مسجد شاکرین Şakrin Camii

مسجد شاکرین توسط یک بنیاد خصوصی (شاکیر) در سال 2009 در یادبود ابراهیم و سمیها شاکر ساخته شده است، این مسجد بی کربن ترین مسجد در ترکیه است. همچنین مسجد شاکرین اولین مسجد با یک طراح زن در ترکیه مدرن است.نمای داخلی مسجد شاکرین تزئینات رنگی الهام گرفته شده از هنر سلجوقی دارد و لوستر شیشه ای بزرگ و قطره ای آن بسیار بزرگ است. این نماد نشان می دهد که “نور خدا باید مانند باران بر نمازگزاران فرود آید.”

H3 مسجد شاکرین Şakrin Camii

مسجد محرمه سلطان Mahrem Sultan Camii

مسجد محرمه سلطان یکی دیگر از طرح های معمار سینان اما این بار برای دختر سلیمان اول است. مسجد محرمه سلطان یک نماد خاص در معماری خود دارد، یکی برای هنگام غروب خورشید (ادیرنه) و یکی برای هنگام طلوع ماه (Üsküdar). این نماد نام او “خورشید و ماه” است. گنبد مسجد محرمه سلطان 37 متر ارتفاع دارد و صدها پنجره این مسجد را به یکی از درخشان‌ترین مسجدها تبدیل کرده است. تزئینات دوست داشتنی مروارید در دروازه اصلی مسجد ادرنه قرار دارند. مسجد محرمه سلطان همچنین دارای یک حمام ترکی فعال است که می توانید در کنار بازدید از مسجد از آن نیز استفاده کنید.

H3 مسجد محرمه سلطان Mahrem Sultan Camii

 

سخن پایانی

اگر قصد سفر به استانبول را دارید یکی از روش‌های مقرون به صرفه و ارزان رزرو تور استانبول است، تور‌های استانبول سفر و ایرانیان از شهر‌های مختلف ایران از جمله تهران، اصفهان، شیراز و تبریز حرکت میکنند. اگر بخواهید به صورت شخصی هتل و بلیت استانبول را تهیه کنید، هزینه تمام شده بیشتر از زمانی می‌شود که با تور اقدام به سفر به استانبول کنید، شما می‌توانید با یک تور مناسب در کنار هتل و پرواز خوب از سایر خدماتی مانند امنیت و ترنسفر رفت و برگشت استفاده کنید. استانبول شهر شلوغ و پر جمعیتی و گشت و گذار در آن به اطلاعات و شناخت کاملی نیاز دارد، داشتن تور لیدر فارسی زبان به شما کمک میکند تا به راحتی جاذبه‌های مختلف استانبول را ببینید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *